voorbeschouwing 2e wedstrijd op assen  20 april

17 apr 2008 door Mark
(bron racesport.nl)

Aanstaand weekend worden op het TT-Circuit in Assen wedstrijden verreden voor Open Nederlands Kampioenschap. Voor de Dutch Superbike, Dutch Supersport en Classics betekent dit de tweede wedstrijd van het seizoen. De 125cc, 250cc en Zijspannen rijden de eerste wedstrijd.

Het TT-Circuit, de KNMV en de Stichting Motorwegraces Assen (SMA) hebben na de afgelasting van de Paasraces snel een alternatieve datum gevonden om de geplande races in te halen. Een week voor het WK Superbike evenement staan deze wedstrijden op het programma.

Dutch Superbike
De eerste wedstrijd op de Hockenheimring stond bomvol van de spanning en sensatie. De kwalificatietrainingen werden verreden onder zeer wisselende omstandigheden wat zorgde voor veel verrassingen en valpartijen. Eén coureur kwam niet ongeschonden uit de strijd: Allard Kerkhoven. Tijdens de eerste tijdtraining kwam Kerkhoven zwaar ten val waarbij de Oliveira coureur zijn sleutelbeen brak en de wedstrijd aan zijn neus voorbij zag gaan.

Ondanks de natte omstandigheden tijdens de trainingen werd de wedstrijd verreden op een droog circuit. Withag pakte net als vorig seizoen het maximaal aantal punten tijdens de openingsrace. De van pole gestarte Withag reed vanaf het begin in de kop van het veld en sloot een zeer goed weekend in stijl af. De wedstrijd werd overigens gewonnen door de snelle Belg Werner Daemen, maar de Suzuki coureur was als gastrijder ingeschreven. Door de nieuwe reglementen krijgt hij hier geen ONK punten voor.

Regerend kampioen Arie Vos leek de volle buit te pakken, maar door een kleine fout bij het opkomen van het laatste rechte stuk voor start en finish, ging dit aan zijn neus voorbij. Maar de gelouterde Vos was dit weekend al verrassend snel op zijn door MCT Fabricom geprepareerde Ducati. Het lijkt nu al een kwestie van tijd voordat de Ossenaar zijn eerste overwinning voor zijn nieuwe team gaat binnenhalen.

Ook de door Stichting Racen Tegen Kanken ingeschreven Ron van Steenbergen was het gehele weekend snel onderweg. Voor het raceseizoen werd al verondersteld dat de coureur uit Bennekom een gevaarlijke outsider zou zijn voor de titel, na de race in Hockenheim is dit bevestigd. Door problemen met het inhalen van de langzamere rijders verloor de Honda coureur helaas de aansluiting bij de koplopers wat hem uiteindelijk niet verder bracht dan een vierde plaats.

Achter Van Steenbergen eindigden de twee andere Fabricom coureurs, Ronald ter Braake en Ghisbert van Ginhoven. Het team kwam hiermee sterk voor de dag bij de eerste wedstrijd.

Op de zevende plaats eindigde Joan Veijer, die voor het meeste spektakel zorgde in Hockenheim. De Duntep coureur zorgde in zowel de Superbike als in de Supersport klasse voor de nodige beroering door diverse keren onderuit te gaan, maar de wedstrijd toonde aan dat Veijer een geduchte concurrent is voor de gevestigde orde.

Voor een positieve verrassing zorgde ook de in het opleidingsteam van Stichting Racen Tegen Kanker rijdende Wesley van Nieuwenhuizen. De jongste van de Van Nieuwenhuizen broers was als elfde gekwalificeerd, maar de coureur uit Hierden reed als een speer naar voren met steeds snellere ronden tijden. Zijn snelste ronde bleek achteraf de zevende tijd van de wedstrijd te zijn, wat aangeeft dat Van Nieuwenhuizen de snelheid goed te pakken heeft.

Sepp Vermonden uit België stelde enigszins teleur door als negende te finishen voor de knap rijdende Stuart Voskamp. De “oude rotten” Harry van Beek en Paul Mooijman op MV Agusta werden respectievelijk elfde en twaalfde. De top vijftien werd vol gemaakt met Bas Winkel, Robert de Vries en Tage Solberg.

De Vries eindigde op de baan als negende, maar de Ducati rijder kreeg twintig seconden straf vanwege een te vroege start.

Solberg behoorde ook tot de kopgroep, maar de Noor maakte een kleine fout, waardoor hij ver terug in het veld werd geworpen. Een sterke inhaalrace zorgde ervoor dat Solberg alsnog een paar punten mee naar huis kon nemen.

Als zestiende eindigde Rik Lenters, maar de het wegvallen van Daemen in het dagklassement pakte de Start Racing coureurs alsnog een punt voor het kampioenschap.

Komend weekend worden de kaarten opnieuw geschud en zal worden gestreden op een circuit waarop een ieder al menig wedstrijd heeft gereden, wat ongetwijfeld weer voor de nodige spanning zal zorgen.

De Superbike klasse zal voor deze race worden versterkt met Danny de Boer, Roy ten Napel, Alexander Lundh (S), Branko Srdanov en Maxime Berger (F).

 

Zaterdag 19 april
TIJD    KLASSE MIN.      
10.00 Training 1 Classics 25      
10.30 Training 1 125 25      
11.00 Training 1 SP 25      
11.30 Training 1 250 25      
12.00 Training 1 DSBK 25      
12.30 Training 1 Zijspannen 25      
   PAUZE    60      
14.00 Training 2 Classics 25      
14.30 Training 2 125 25      
15.00 Training 2 SP 25      
15.30 Training 2 250 25      
16.00 Training 2 DSBK 25      
16.30 Training 2 Zijspannen 25      
   EINDE            
Zondag 20 april
TIJD    KLASSE MIN. LAPS   
11.00 Warm up Classics 8      
11.10 Warm up 125 8      
11.20 Warm up SP 8      
11.30 Warm up 250 8      
11.40 Warm up DSBK 8      
11.50 Warm up Zijspannen 8      
12.00 Baandienst    10      
12.30 Race Classics 40 12   
13.10 Race 125 40 12   
13.50 Race SP 40 14   
14.35 Race 250 40 12   
15.15 Race DSBK 40 14   
16.00 Race Zijspannen 40 12   
16.40 EINDE          

 

 

 



 

 

 

 

-back-